Brand på Alkalievägen

I natt brann det i en lägenhet på Alkalievägen. Som tur var skadade sig ingen allvarligt. Vi vill passa på att påminna om hur viktigt det är att ha en brandvarnare i sitt hem. Det är även jätteviktigt att testa dem då och då för att se att de är i bra skick.

Vid en brand är det viktigt att följa strategin Rädda-Varna-Larma-Släck. Skulle trappuppgången vara fylld med rök ska man hålla sig inne i lägenheten med ytterdörren stängd. Det är väldigt lätt att bli rökskadad. Invänta instruktioner från brandkåren så länge du inte är utsatt för omedelbar fara.

Var ska en brandvarnare monteras?

Brandvarnaren ska placeras i taket utanför sovrummet. Om bostaden består av flera plan ska det monteras en brandvarnare på varje plan. Vidare ska brandvarnaren placeras minst 50 cm ifrån närmaste vägg, valv eller annat större hinder.

En placering av brandvarnare i direkt anslutning till kök eller badrum bör man undvika, eftersom det kan ge upphov till fellarm. Om det är helt omöjligt att placera brandvarnaren i taket, är en lösning att placera den högt upp på väggen. I övrigt skall den placeras som i taket, d.v.s. minst 50 cm från taket, utanför sovrummet o.s.v.

(Infotexten ovan är hämtad från Räddningstjänsten Syd)