Ny lösning för våra sopor

För många så kommer detta inte som någon stor överraskning. Vi är en av få föreningar som fortfarande har kvar våra sopnedkast utanför dörren vilket är väldigt bekvämt för så väl gamla som unga.

Tyvärr så är det många som har missbrukat denna bekvämlighet genom att konsekvent strunta i att använda förslutna påsar för sina sopor. Detta har medfört en vardag för vaktmästare som fått ta hand om lösa blöjor och andra mindre trevliga saker i soprummen. Soprummen har dessutom varit en plats för allmän avstjälpning av allt från rivningsmaterial från diverse ombyggnationer till soffor och annat som är allas ansvar att själva forsla bort till återvinningscentralen. Vår ensamma vaktmästare drabbades av längre tids sjukskrivning med flera operationer på grund av det som någon medlem tyckte att någon annan skulle ta hand om.

Med ovan nämnda så är det lätt att tro att denna ombyggnation kommer på begäran från styrelsen, men det är efter krav från Ale kommun med hot om vite som styrelsen tagit beslut om denna åtgärd.

Ale kommun har ett antal miljökrav att leva upp till, vilka kommer av EU och av riksdagen bestämda miljömål. Dessa miljömål gör att man kommer att kraftigt höja priset för blandade sopor i stora kärl som vi har idag.

En ytterligare faktor mot dagens hantering är de stora bilar som kör på våra gårdar för att hämta in  soporna. På några ställen måste man även backa med risk för att köra på något barn. Att backa med tunga fordon är något som man fått till sig att undvika så mycket som möjligt efter flera dödsfall på flera ställen i vårt avlånga land. Under hösten 2014 kom Ale kommun med krav om att vi i vår styrelse innan årets utgång skulle presentera något som både uppfyller våra föreningsbehov och deras krav om att inte ha några bilar inne på våra gårdar. Som en viss kompensation så erbjöds vi 2 sorteringsstationer som även kan hjälpa oss att på sikt minska våra kostnader och skona miljön. Se gärna denna film som är framtagen av SÖRAB – ett regionalt avfallsbolag i norra Stockholms län som både ger en bild av vår framtida lösning, men också belyser mycket av de problem man har vid hämtning av restavfall.

Läs gärna dessa artiklarna från Ale kuriren, som ger lite mer bakgrundsinformation.

  1. Nr 15, Vecka 16 2014 där Ale Kommuns renhållningschef, Carina Åberg blir intervjuad.
  2. Nr 36, Vecka 40 2014 där man kan läsa om kraftigt höjda priser på hämtning av soporna.

Så nu står vi då inför en ny ordning. Våra sopnedkast och soprum kommer att stängas i början av sommaren och från 2015-06-30 kommer vi att ha nya stationer placerade i utkanterna av vår förenings område.

För dem som är måna om miljön och idag tar sig till återvinningscentralen vid pendlingsparkering vid Bohus Centrum kommer att få 2 nya stationer att välja mellan. Vi tittar även på om vi kan tillgodose andra önskemål som glödlampor, lågenergilampor, sprayburkar eller vad vi annars kan få plats med. Vi som förening kan inte styra över detta själva då (FTI AB) som hand om återvinningen endast erbjuder ett standard urval, men får vi mycket önskemål om något särskilt för uppsamling som ändå går att få plats med inom våra sorteringsplatser så tittar vi på om vi kan ta hand om detta själva.

Dessa 2 stationer kommer att finnas på följande platser.Återvinningshus

  1. Vid Klorvägen 4-6 på den stora gräsytan vid vägen mot pannhuset.
  2. Vid Alkalievägen 3 när man går mot Netto och Bohus Station.

Det kommer att finnas 5 andra platser runt området för matavfall och hushållsavfall på följande platser:

  1. Alkalievägen 5Moluker i mark,stor
  2. Alkalievägen 13
  3. Klorvägen 8
  4. Byvägen 20
  5. Byvägen 19

 

En del av de stängda soprummen kan komma att hyras ut om intresse finns för det, så hör gärna av dig för att ställa dig i kö om du är intresserad.

Mer information kommer att presenteras här undan för undan. Frågor och kommentarer är välkomna i kommentarerna här till.

 

Styrelsen för Brf Solbacken

 

4 Responses to Ny lösning för våra sopor