Tycker du att det är för varmt eller kallt hemma? Hur vi upplever temperaturen inomhus är ofta väldigt personligt. Vissa känner på elementen och känner sig frusna om de inte är på för fullt. Andra trivs bäst när det är lite svalare. Här har vi samlat några av de vanligaste funderingarna som ofta dyker upp när hösten och vintern kommer.
Olika människor uppfattar temperaturer på helt olika sätt, det som kan vara för kallt för någon är behagligt för någon annan. Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger dock att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader. Det är riktlinjer som gäller båda hyresrätter och bostadsrätter. Brf Solbacken har ett riktvärde att temperaturen ska ligga runt 21°C i lägenheten.
Många tror att värmen sätts på vid ett visst datum, men så är det inte. Värmen sätts på automatiskt så fort det blir kallt ute. Ju kallare det blir, desto varmare vatten skickas ut till elementen. Vid snabba väderomslag, till exempel vid höst och vinter, hinner inte alltid fastighetens värmesystem med att ställa om till att producera mer värme och det kan därför upplevas som kallare i din bostad. Lösningen är att ta på en extra tröja och ett par varma tofflor den tid det tar för systemet att justera sig. Det blir snart rätt temperatur i din lägenhet igen.
På elementet sitter en termostat som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är över 21°C i rummet stängs elementen av då det inte behöver producera ut något värme i lägenheten. Därför kan elementet vara kallt trots att det är minusgrader ute. När temperaturen är under 20 grader så ska elementen vara varma upptill och kallare längre ner för att få ut maximalt med värme.
Detta beror ofta på att man har stängt spaltventilerna helt. För att ventilationen ska fungera ordentligt behöver frisk luft komma in i bostaden någonstans ifrån och om spaltventilerna är stängda så blir det ofta genom till exempel springor vid fönstren, dörren eller andra otätheter. Spaltventilerna sitter ovanför fönstret i sovrummet och vardagsrummet.
Understiger temperaturen i din bostad 20 grader under en längre period ber vi dig att först kontrollera så att alla element är på och att du därefter mäter inomhustemperaturen. Detta gör du genom att mäta temperaturen mitt i rummet, 1 meter ovanför golvet. Lägg alltså inte termometern i fönstret då detta ger missvisande resultat. Är det för kallt inne under en längre period vill vi att du felanmäler detta till Riksbyggen, så att vi kan göra en kontroll i lägenheten och/eller i fastigheten.
All luft inomhus behöver efter ett tag ersättas med frisk luft utifrån. När man badar, duschar, tvättar eller lagar mat bildas även fukt som måste transporteras ut ur lägenheten. Därför är det viktigt att ventilationen i bostaden fungerar så effektivt som möjligt.
Som bostadsrätthavare bör du tänka på att aldrig stänga spaltventilerna helt, för att undvika problem med fukt och mögel. Är det kallt ute räcker det med att du låter spaltventilerna ovanför fönstren vara öppna till hälften.
För att utsuget av den gamla luften ska fungera bra måste också friskluftsventilerna vara öppna. Om ingen är hemma är behovet av ventilation inte lika stort, men stäng aldrig ventilerna helt. Om man stänger ventilerna helt kommer istället luften att tas genom brevinkastet eller andra otätheter. Grannens matos kan då komma in i din lägenhet. Du kan också känna det som drag vid fötterna när luften kommer in via exempelvis dörrkarmarna i stället. Är det kallt ute räcker det med att du låter spaltventilen eller vädringsluckan vara öppet till hälften. Anpassa ventilationen till förhållandena. Mest ventilation behövs naturligtvis när vi lagar mat, duschar och torkar tvätt. När du lagar mat och behöver bra ventilation, öppna då gärna ett fönster i ett annat rum i bostaden.
Detta system fungerar genom så kallad ”skorstensverkan”. Frisk luft kommer in i bostaden genom spaltventiler i sovrum och vardagsrum. Luften värms upp, stiger uppåt och genom drag försvinner den ut via frånluftsventilerna i kök, badrum och klädkammare.
På sommaren, när det är lika varmt ute som inne, fungerar denna typ av ventilation sämre. Bästa sättet att få in frisk luft är då att skapa tvärdrag genom att öppna flera fönster.
Den fungerar genom att en fläkt suger ut den förbrukade luften från bostaden via ventiler i kök, badrum och klädkammare. Frisk luft kommer in i bostaden genom friskluftsventilerna i sovrum och vardagsrum.